Gospodarstwo Sadownicze MB
kom. 606 397 627
Firma Gospodarstwo Sadownicze MB Monika Bankiewicz, to dziecko naszego, wielopokoleniowego Gospodarstwa Sadowniczego TB Tomasz Bankiewicz, którego początki sięgają czasów dwudziestolecia międzywojennego. Obecnie ja i mój mąż Tomasz Bankiewicz jesteśmy trzecim pokoleniem, które kontynuuje tradycję rodzinną. Dziś nasze gospodarstwo ma 36 ha, z czego na około 24 ha znajdują się owocujące jabłonie, natomiast na pozostałym areale są szkółki, lasy oraz ziemia do rekultywacji pod sad.
Nawożenie i ochronę sadów prowadzimy zgodnie z Programem Integrowanej Produkcji (IP). Posiadamy Certyfikat IP, GLOBALGAP i wdrożony system HACCP.
INTEGROWANA PRODUKCJA (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej produkcji roślinnej podlegającej certyfikacji i oznakowanej logo IP. Uzyskany certyfikat jest urzędowym poświadczeniem, że produkcja odbywała się w oparciu o metodyki IP. Stosowanie metodyk IP zapewnia, że w wytworzonych płodach rolnych nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Jednocześnie w sposób zrównoważony wykorzystywane są zasoby środowiskowe w gospodarstwie.
Nasze gospodarstwo jest w pełni umaszynowione, ma rozwinięty system nawodnieniowy oraz instalację przeciwprzymrozkową. Dzięki niej jesteśmy w stanie ochronić kwiaty przed zmarznięciem.
Jesteśmy gospodarstwem produkującym jabłka deserowe, które w 90% sprzedajemy na eksport. Do produkcji naturalnie mętnych soków kierujemy pełnowartościowy odsort od jabłka desrowego. Do produkcji nie przeznaczamy owoców zbieranych z ziemi, ponieważ zniszczenie niektórych bakterii glebowych jest trudne w procesie tłoczenia soków.
„Smaczek z Doliny Radomki” to 100% naturalny sok jabłkowy bez dodatków WODY, CUKRU i KONSERWANTÓW! Jest bogatym źródłem witamin, antyoksydantów, błonnika, potasu, fosforu, magnezu i wielu innych składników mineralnych.
Do produkcji soków używamy linii technologicznej firmy Voran o wydajności 500 litrów soku na godzinę. Zbiorniki o pojemności 530 litrów pozwalają pomieścić w nich sok wyciśnięty z około 3 skrzyniopalet jabłek. Dzięki temu można w łatwy sposób kontrolować końcowy smak soku poprzez odpowiednie dobieranie do jego produkcji jabłek różnych odmian.
Sok wyciskamy metodą tłoczenia na zimno i poddajemy go pasteryzacji. W ten sposób otrzymujemy naturalny mętny sok - źródło witamin, antyoksydantów, błonnika. W produkcji NTS dużą uwagę należy zwracać na jakość owoców, gdyż to od nich zależy jakość soku.
Produkowany przez nas sok został przebadany w Laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach i w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego w Warszawie. Dzięki temu mamy pewność, co do jego wartości zdrowotnych oraz składu.