adres:
Aleja Rzeczypospolitej 2 lok.9
02-972 Warszawa - Wilanów
województwo: mazowieckie
powiat: Warszawa
NIP: 5213230620
rok założenia: 2003
telefony:
tel. (22) 849 29 95
Eurogum Polska Sp. z o.o. - zdjęcie-124356Eurogum Polska Sp. z o.o. - zdjęcie-124357Eurogum Polska Sp. z o.o. - zdjęcie-124358Eurogum Polska Sp. z o.o. - zdjęcie-124359
www:
email:główny adres kontaktowy e-mail do firmy
opis działalności:
Eurogum Polska Sp. z o.o. należy do grupy Bang and Bonsomer, która jest wiodącym dystrybutorem szerokiej gamy produktów surowców przemysłowych i dodatków, także w zakresie technologii materiałowej.


Oddział firmy w Polsce zajmuje się m.in. dystrybucją produktów wytwarzanych na bazie surowców karagenowych i alginianowych serii EUROGEL® oraz wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych w przemyśle spożywczym.

Eurogum w oparciu o własne know-how opracowuje produkty indywidualne, pod kątem oczekiwań klienta, wyróżniając się elastycznością w zakresie kreowania charakterystyki produktów i innych specyficznych wymagań odbiorców.

Preparaty firmy Eurogum dostarczają wymiernych korzyści na każdym etapie produkcji, począwszy od innowacyjnych surowców po kreowanie zróżnicowanych produktów zwiększających wartość i poprawiających jakość gotowych wyrobów. Nasi eksperci pomagają w kształtowaniu tekstury, wyglądu produktu, zgodnie z potrzebami i wymogami rynku. Wspólnie jesteśmy w stanie wypracować koncepcje nowych produktów odpowiadających aktualnym trendom.

Preparatami doskonale wpisującymi się we właściwości kształtujące strukturę i teksturę wyrobów mięsnych są karageny i alginiany.Karageny łatwo wkomponowują się w procesy technologiczne rozpuszczając się podczas  obróbki termicznej  i  tworząc żel  podczas schładzania. Interakcja karagenów z białkami i kationami pozwala na kształtowanie tekstury w bardzo szerokim zakresie,  uzależnionym od wymagań producenta oraz rodzaju preparatu karagenowego.

Korzyści wynikające z zastosowania karagenów w przetwórstwie mięsnym:

  • lepsze wiązanie wody
  • polepszenie tekstury wyrobu
  • poprawa stabilności  zamrażalniczo - rozmrażalniczej
  • lepsza podatność na  plasterkowanie
  • obniżenie strat produkcyjnych i redukcja synerezy


Drugą rodziną preparatów, która zasługuje na uwagę i ma równie dobre zastosowanie w przetwórstwie mięsnym są alginiany.

Alginiany stosowane są w przetwórstwie mięsnym w sytuacjach w których wymagany jest proces żelowania na zimno.  Roztwór alginianowy pozwala na uzyskanie odpowiedniej tekstury wyrobu, od miękkiej do twardej,  jak również  umożliwia wiązanie surowego mięsa z  tłuszczem. Dzięki temu może być stosowany do tworzenia różnych rodzajów emulsji.

Korzyści wynikające z zastosowania alginianu w przetwórstwie mięsnym:

  • polepszenie krajalności i tekstury w wyrobie mięsnym,
  • polepszenie wydajności w wyrobach surowych oraz w procesach obróbki termicznej,
  • polepszenie stabilności zamrażalniczo - rozmrażalniczej,
  • poprawa procesu emulgowania,
  • zastosowanie jako zamiennik tłuszczu.





ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z NASZĄ OFERTĄ



Produkty karagenowe z serii Eurogel® MB oraz przetworzone wodorosty morskie Euchema serii EurogeL® MBE, przeznaczone do:

  • nastrzyku całych mięśni,
  • solanek nastrzykowych i zalewowych,
  • nastrzyku surowego mięsa (elementy kulinarne),
  • produkcji wędlin (łatwiejsze plasterkowanie, redukcja synerezy),
  • produkcji konserw sterylizowanych.

Produktu alginianowe z serii Eurogel® MBA, stosowane są w:

  • wyrobach kulinarnych z mięsa, ryb i drobiu,
  • tworzeniu emulsji tłuszczowych (stabilnych termicznie),
  • produkcji mięs restrukturyzowanych.

Produkty karagenowe z serii Eurogel® CF, stosowane do:

  • uzupełnienia lub jako zamiennik składników żelatynowych.

Produkty alginianowe z serii Eurogel® CCA,przeznaczone są do:

  • produkcji osłonek wytwarzanych metodą koekstruzji.

 

POLECAMY TAKŻE WYSOKIEJ JAKOŚCI:

  • hudrokoloidy – specjalistyczne produkty na bazie mączki chleba świętojańskiego, gumy tara, cassia, konjac oraz gumy guar, a także
  • włókna roślinne, błonniki (cytrusowy, marchwiowy, jabłkowy).


Zapraszamy do kontaktu!

 

Eurogum Polska Sp. z o.o.

Al. Rzeczypospolitej 2 lok. 9, 02-972 Warszawa

tel: +48 22 849 29 95

e-mail: eurogum@eurogum.pl

www.eurogum.pl

EDYCJA DANYCH »
zamknij okno
cookie Zmień ustawienia Cookies