02-972 Warszawa - Wilanów
Oddział firmy w Polsce zajmuje się m.in. dystrybucją produktów wytwarzanych na bazie surowców karagenowych i alginianowych serii EUROGEL® oraz wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych w przemyśle spożywczym.
Eurogum w oparciu o własne know-how opracowuje produkty indywidualne, pod kątem oczekiwań klienta, wyróżniając się elastycznością w zakresie kreowania charakterystyki produktów i innych specyficznych wymagań odbiorców.
Preparaty firmy Eurogum dostarczają wymiernych korzyści na każdym etapie produkcji, począwszy od innowacyjnych surowców po kreowanie zróżnicowanych produktów zwiększających wartość i poprawiających jakość gotowych wyrobów. Nasi eksperci pomagają w kształtowaniu tekstury, wyglądu produktu, zgodnie z potrzebami i wymogami rynku. Wspólnie jesteśmy w stanie wypracować koncepcje nowych produktów odpowiadających aktualnym trendom.
Preparatami doskonale wpisującymi się we właściwości kształtujące strukturę i teksturę wyrobów mięsnych są karageny i alginiany.Karageny łatwo wkomponowują się w procesy technologiczne rozpuszczając się podczas obróbki termicznej i tworząc żel podczas schładzania. Interakcja karagenów z białkami i kationami pozwala na kształtowanie tekstury w bardzo szerokim zakresie, uzależnionym od wymagań producenta oraz rodzaju preparatu karagenowego.
Korzyści wynikające z zastosowania karagenów w przetwórstwie mięsnym:
- lepsze wiązanie wody
- polepszenie tekstury wyrobu
- poprawa stabilności zamrażalniczo - rozmrażalniczej
- lepsza podatność na plasterkowanie
- obniżenie strat produkcyjnych i redukcja synerezy
Drugą rodziną preparatów, która zasługuje na uwagę i ma równie dobre zastosowanie w przetwórstwie mięsnym są alginiany.
Alginiany stosowane są w przetwórstwie mięsnym w sytuacjach w których wymagany jest proces żelowania na zimno. Roztwór alginianowy pozwala na uzyskanie odpowiedniej tekstury wyrobu, od miękkiej do twardej, jak również umożliwia wiązanie surowego mięsa z tłuszczem. Dzięki temu może być stosowany do tworzenia różnych rodzajów emulsji.
Korzyści wynikające z zastosowania alginianu w przetwórstwie mięsnym:
- polepszenie krajalności i tekstury w wyrobie mięsnym,
- polepszenie wydajności w wyrobach surowych oraz w procesach obróbki termicznej,
- polepszenie stabilności zamrażalniczo - rozmrażalniczej,
- poprawa procesu emulgowania,
- zastosowanie jako zamiennik tłuszczu.
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z NASZĄ OFERTĄ
Produkty karagenowe z serii Eurogel® MB oraz przetworzone wodorosty morskie Euchema serii EurogeL® MBE, przeznaczone do:
- nastrzyku całych mięśni,
- solanek nastrzykowych i zalewowych,
- nastrzyku surowego mięsa (elementy kulinarne),
- produkcji wędlin (łatwiejsze plasterkowanie, redukcja synerezy),
- produkcji konserw sterylizowanych.
Produktu alginianowe z serii Eurogel® MBA, stosowane są w:
- wyrobach kulinarnych z mięsa, ryb i drobiu,
- tworzeniu emulsji tłuszczowych (stabilnych termicznie),
- produkcji mięs restrukturyzowanych.
Produkty karagenowe z serii Eurogel® CF, stosowane do:
- uzupełnienia lub jako zamiennik składników żelatynowych.
Produkty alginianowe z serii Eurogel® CCA,przeznaczone są do:
- produkcji osłonek wytwarzanych metodą koekstruzji.
POLECAMY TAKŻE WYSOKIEJ JAKOŚCI:
- hudrokoloidy – specjalistyczne produkty na bazie mączki chleba świętojańskiego, gumy tara, cassia, konjac oraz gumy guar, a także
- włókna roślinne, błonniki (cytrusowy, marchwiowy, jabłkowy).
Zapraszamy do kontaktu!
Eurogum Polska Sp. z o.o.
Al. Rzeczypospolitej 2 lok. 9, 02-972 Warszawa
tel: +48 22 849 29 95
e-mail: eurogum@eurogum.pl
www.eurogum.pl